Manuele therapie - Bart Meuldermans

Na afspraak
0498 10 44 62

MANUELE THERAPIE

Een manueel therapeut is een kinetherapeut die na zijn opleiding voor kinetherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd.
Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

Manuele therapie is bedoeld voor mensen met problemen van het bewegingsapparaat m.a.w. de wervelvelkolom en de gewrichten van de armen en benen.

Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk.
Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.


De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen.
Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot.
De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.
Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende.
Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid.
De effecten zijn vaak direct merkbaar, je ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen en eventueel een aanvullend oefenprogramma voor thuis.

Indicaties:

- Functiestoornissen van pezen, spieren, banden en gewichten
- Nek- en rugklachten
- Ontstekingen
- Bewegingsbeperking
- Reumatolische problemen
- Sportblessures en preventie
- Post-operatieve revalidatie
- Chronische pijnen
- Orthopedische revalidatie
- Neurologische letsels